Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić kluski kładzione? Przepis na pyszny domowy makaron do obiadu. Podane z truskawkami i śmietanką smakują jak u babci

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Kluski kładzione to wyśmienity dodatek do obiadu. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Kluski kładzione to wyśmienity dodatek do obiadu. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Kluski kładzione to pyszny dodatek do obiadu. Dawniej były bardzo popularne. Dzieci zajadały się takimi kluskami podanymi np. z truskawkami i słodką śmietanką czy polanymi rozpuszczonym masłem i posypane twarogiem. W każdej wersji smakowały rewelacyjnie. Zdecydowanie warto je przygotować. Podpowiadam sprawdzony przepis na kluski kładzione łyżką. Sprawdź, jakie są dobre. Gorąco zachęcam.

W skrócie:

Domowy makaron - prosty przepis

Masz ochotę na pyszny i szybki do zrobienia domowy makaron? Proponuję sprawdzony przepis na kluski kładzione. Robi się je bardzo łatwo. Nie musisz zagniatać ciasta, kroić i suszyć przed gotowaniem. Wystarczy wymieszać składniki rózgą kuchenną i łyżką nakładać wprost do wrzącej wody. Kluseczki są delikatne, puszyste i bardzo smaczne.

Przepis na kluski kładzione

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na: 2-3 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka wody,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła lub oleju rzepakowego,
  • duży garnek wody do gotowania.

Jak zrobić kluski kładzione łyżką?

  1. Do miski wbij jajka i wlej wodę. Wymieszaj łyżką lub rózgą kuchenną.
  2. Wsyp szczyptę soli oraz połowę ilości mąki.
  3. Dodaj rozpuszczone masło lub olej.
  4. Wymieszaj na gładkie ciasto.
  5. Stopniowo dosypuj resztę mąki i mieszaj, by nie było grudek.
  6. Odstaw ciasto na kluski na ok. 10 minut.
  7. Zagotuj duży garnek wody.
  8. Weź dużą łyżkę, zanurzą ją we wrzątku, a następnie nabierz małą ilość ciasta — ok. 1/3 łyżki.
  9. Przełóż łyżkę do wody, ciasto powinno samo zejść, możesz pomóc sobie także drugą łyżką.
  10. Przygotuj tak połowę porcji, zamieszaj i poczekaj, aż kluski wypłyną na górę, a woda ponownie się zagotuje.
  11. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty.
  12. Wyjmij kluski łyżką cedzakową.
  13. Podobnie przygotuj resztę porcji ciasta. Gotowe.

Z czym podać kluski kładzione?

Kluski kładzione to bardzo smaczny dodatek do obiadu. Świetnie smakują zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. Możesz podać je np. do:

  • sosu grzybowego,
  • gulaszu,
  • sosu pomidorowego,
  • słodkiej śmietanki,
  • zupy,
  • sera twarogowego.

Kluski kładzione z truskawkami to dla wielu pyszne wspomnienie z dzieciństwa. Wystarczy pokroić truskawki i wymieszać je ze śmietanką 30%, delikatnie dosłodzić cukrem lub miodem i wymieszać z kluskami. Dobrym pomysłem jest także przygotować je jako dodatek do zup np. zupy owocowej.

Jeśli w wolisz wytrawne smaki, to podaj kluski z sosem pieczarkowym, mięsnym gulaszem czy domowym sosem bolognese.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak zrobić kluski kładzione? Przepis na pyszny domowy makaron do obiadu. Podane z truskawkami i śmietanką smakują jak u babci - Strona Kuchni

Wróć na szklarskaporeba.naszemiasto.pl Nasze Miasto