W skrócie
Bubble tea przygotowuje się na bazie kulek z tapioki. Właśnie ten składnik odróżnia je na tle innych. Ma lekko galaretowatą konsystencję i delikatnie strzela podczas gryzienia w ustach. Tapioka to produkt otrzymywany po obróbce manioku. Konsystencją i wyglądem przypomina mąkę ziemniaczaną. Jednak po uformowaniu i ugotowaniu kulek tapioki otrzymuje się przezroczyste kulki, które są hitem na TikToku.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia bubble tea
Jak zrobić kuleczki do bubble tea?
Na TikToku hitem okazał się sposób na zrobienie domowych kuleczek z tapioki zaproponowany przez użytkowniczkę amaniii_k. Aktualnie został wyświetlony 26 milionów razy i polubiony ponad 4 miliony 600 tysięcy. Autorka przepisu rozgniotła truskawki z cukrem i odrobiną wody. Dodała mąkę z tapioki. Uformowała średniej wielkości kulki i je ugotowała. Ugotowane przezroczyste kulki polała syropem cukrowym. Na koniec umieściła porcję w szklance, dodała kostki lodu, świeże truskawki, dolała mleko i zalała napojem owocowym.
Katarzyna Bosacka pokazuje jak zrobić bubble tea
W nagraniu „Bubble tea taniej” opowiadała, że podstawowy przepis na bubble tea obejmował czarną herbatę z dodatkami. A głównym dodatkiem są kulki ze wspomnianego już manioku. Katarzyna Bosacka zauważyła, że koszt opakowania kulek z tapioki to 7 złotych. W domu można zrobić około 30 bubble tea. Dzięki temu koszt kupienia tapioki wyniósł około 35 groszy na porcję.
- Starałam się w sklepach upolować ten maniok. Od czasu do czasu pojawia się w polskich sklepach. To taka ciemnobrązowa bulwa podobna do batata. Ten maniok uprawiany jest w Azji i w Afryce. Maniok zawsze rośnie na glebach najgorszej klasy i zawsze daje plon. Dzięki temu zawsze można wykarmić okoliczną ludność – opowiadała Katarzyna Bosacka.
Bubble tea – przepis Katarzyny Bosackiej
Popularna promotorka oszczędnego gotowania pokazała prosty sposób na domowe bubble tea. Użyła do niego domowego syropu owocowego i własnoręcznie ugotowanych kulek z tapioki. Domową bubble tea z syropem jagodowym wyceniła na 50 gr za szklankę.
Składniki:
- 1 dzbanuszek esencji herbacianej (czarnej, zielonej, jaśminowej, owocowej),
- około 100 g kuleczek z tapioki,
- syrop jagodowy domowej roboty,
- 1 szklanka wody.
Bubble tea – jak zrobić w domu?
Przygotowanie:
- Na początku Katarzyna Bosacka zaparzyła mocną esencję z czarnej herbaty.
- Następnie polecała wcześniej ugotować kulki z tapioki nawet przez 45 minut i odstawić pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Wtedy kulki będą duże i przezroczyste.
- W wysokiej szklance umieściła trzy łyżki ugotowanych kulek z tapioki. Zalała syropem jagodowym. W nagraniu zachęcała do użycia również malinowego.
- Katarzyna Bosacka dolała wodę i esencję herbacianą.
Na koniec uznała, że domowa bubble tea będzie zdrowsza niż ze sklepu, bo tamte zawierają dużo cukru i syropów smakowych. Zaznaczyła, że bubble tea ze sklepu może mieć nawet 300 kalorii w porcji, czyli tyle ile pożywne śniadanie.
Zobacz także: Niebieska herbata bubble tea z klitorią. Przepis na napój miłosny na walentynki. Intrygujący kolor pobudzi zakochanych
Kliknij w nagranie, aby zobaczyć odcinek Katarzyny Bosackiej:
Podawaj napoje w pięknym szkle
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Hit lata, który zrobisz w kwadrans. Jeśli nie jadłeś, nie wiesz co dobre
- Zimne czy gorące, czyli co jeść i pić podczas upałów? Smakoterapia podpowiada
- Precle u Lewandowskiego, rosół u Milika. Ci sportowcy tworzą własne restauracje
- Zdrowe i lekkie dania na grilla. Autor bloga Facet i Kuchnia poleca 10 przepisów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?