Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Katar, kaszel i duszności od pisanek? Ekspert podkreśla: jajka lepiej malować naturalnymi barwnikami

OPRAC.:
Monika Góralska
Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Wielkanocną tradycją jest dekorowanie i farbowanie jajek. W okresie przedświątecznym barwniki do jajek są dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym. Jednak część z nich zawiera szkodliwe substancje chemiczne, które mogą wywołać objawy takie jak katar, kaszel czy duszności. Do barwienia pisanek lepiej używać naturalnych barwników - zauważają uczeni ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Jak w naturalny sposób zafarbować jajka?

Spis treści

Co zawierają dostępne w sklepach barwniki do jajek?

Przed Wielkanocą barwniki do jaj można kupić w supermarketach, dyskontach i sklepach spożywczych. Ich łatwa dostępność i szybkość działania sprawiają, że są często wybierane przez konsumentów. Z tego względu bezpieczeństwo stosowania tego typu dodatków do żywności jest szczególnie ważne – zaznaczyła Małgorzata Chobot z SGGW.

Kobieta maluje pisanki barwnikami do jajek
Niektóre kupne barwniki do jajek mogą powodować reakcje alergiczne lub nasilać objawy astmy. alvarez/gettyimages.com

Po przyjrzeniu się etykietom barwników można zauważyć różne oznaczenia zaczynające się od litery E. Pod tymi symbolami mogą kryć się zarówno środki pochodzenia naturalnego, jak i syntetyczne związki chemiczne. W preparatach do barwienia jajek często stosuje się następujące substancje:

  • E102 tartrazyna – cytrynowożółty barwnik syntetyczny,
  • E110 żółcień pomarańczowa FCF – pomarańczowy barwnik syntetyczny,
  • E122 azorubina – czerwono-brązowy barwnik syntetyczny,
  • E124 czerwień koszenilowa A – Naturalny ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych owadów Dactylopius coccus,
  • E133 błękit brylantowy FCF – niebieski barwnik syntetyczny.

Katar, kaszel i duszności od pisanek

Chobot podkreśliła, że wszystkie te substancje zostały dopuszczone do stosowania w żywności i ustalono dla nich normy bezpiecznego dziennego spożycia. Są obecne w różnych produktach spożywczych, takich jak słodycze, ciastka, płatki śniadaniowe, wędliny, sosy, napoje, lody, jogurty i napoje mleczne. Stanowią one jedynie czynnik estetyczny w żywności, nadając produktom atrakcyjniejszy wygląd i zwiększając akceptację konsumentów, jednak nie mają ani smaku, ani żadnych korzyści zdrowotnych.

U niektórych bardziej wrażliwych osób mogą one powodować jednak pewne niepożądane skutki. Przykładowo barwniki azowe, takie jak tartrazyna, żółcień pomarańczowa i azorubina, mogą prowokować reakcje alergiczne lub nasilać objawy astmy. Istnieje także powiązanie między ich spożyciem a przypadkami nadpobudliwości u dzieci. Podobne działania niepożądane mogą być wywołane przez błękit brylantowy. Z kolei koszenila zawiera białko pochodzące od owadów, które u osób nadwrażliwych na ten składnik może wywoływać reakcje alergiczne, a nawet stwierdzono przypadki wstrząsu anafilaktycznego – poinformowała doktorantka.

Te barwniki do jajek są bezpieczne. Jak w naturalny sposób zafarbować jajka?

Jak wskazała, najlepszym wyborem są barwniki naturalne. Barwy będą się różnić w zależności od koloru skorupki jajka, sposobu prowadzenia procesu barwienia i rodzaju składnika barwiącego:

  • w łupinach cebuli (kolor od bursztynowego do ciemnobrązowego),
  • w burakach (kolor różowy),
  • w naparze z hibiskusa (kolor lawendowy),
  • w kurkumie (kolor żółty),
  • w wywarze z czerwonej kapusty (kolor niebieski),
  • w kurkumie z czerwoną kapustą (kolor zielony).

Przygotowane w ten sposób wielkanocne jajka mogą mieć nieco mniej nasycone barwy.

Jak długo można przechowywać barwione pisanki?

Biorąc pod uwagę bezpieczeństwo żywności kluczową sprawą jest świeżość jajek. Przed gotowaniem można zrobić test świeżości jajka poprzez zanurzenie go w zimnej wodzie. Najświeższe jajka leżą poziomo na dnie naczynia, podczas gdy te nieświeże unoszą się na powierzchni wody.

Według Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków po ugotowaniu i barwieniu jajek wskazane jest ich przechowywanie w temperaturze chłodniczej, aby zapobiec rozwojowi chorobotwórczych bakterii. W lodówce mogą być przechowywane do tygodnia – poinformowała Chobot.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Źródło:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Katar, kaszel i duszności od pisanek? Ekspert podkreśla: jajka lepiej malować naturalnymi barwnikami - Strona Zdrowia

Wróć na szklarskaporeba.naszemiasto.pl Nasze Miasto