RSS   |   
Zarejestruj się   |    Zaloguj się   |    Zaloguj przez facebook
Szklarska Poręba » Forum » Wydarzenia » Gospodarcze » Młodzi ludzie zarabiają coraz mniej!
  • zielona wyspa pana premiera tuska haa haa... wojtg (gość) 2012-01-27 10:08:21

tusk poleci na zbity łeb , ten chory naród w koncu się opamięta tylko czy nie będzie zbyt póżno
  • Rydz_Śmigły (gość) 2012-01-27 10:09:58

"Według najnowszych badań "Pierwsze kroki na rynku pracy", wysokość wynagrodzenia jest dopiero na 6. miejscu wśród najważniejszych aspektów pierwszego zajęcia. Ważniejsze okazują się: możliwość uczestniczenia w ciekawych projektach i szkoleniach, dobra atmosfera, prestiż pracodawcy czy współpraca z wysokiej klasy specjalistami."

A mi się wydaje, że najważniejsze dla młodych jest teraz to, by w ogóle udało im się załapać gdziekolwiek.
  • Dzisiaj młodzi ludzie zarabiają coraz mniej, ale..... Szwejk460 (gość) 2012-01-27 10:48:02

....według założeń " rządzących", w Polsce już około 2030 roku liczba miejsc pracy zostanie ustalona na 15 milionów stanowisk, wynagrodzeniem za pracę będzie, całodzienne utrzymanie wraz z noclegiem + niewielkie kieszonkowe.
  • Tomek (gość) 2012-01-27 11:13:58

Kiedyś niewolnik po całym dniu pracy dostawał miskę ryżu, teraz "zarabia" na miskę ryżu
  • To i tak nieźle... OLO WRO (gość) 2012-01-27 11:49:21

...jak miałem 18 i poszedłem do pierwszej pracy to płacili mi brutto 5zl za godzinę ciezkiej pracy fizycznej, a godziny pracy byly koszmarne - 5:30 - 14, bo jeszcze trzeba było pol godziny przerwy odpracowac...Miesiecznie wychodzilo netto kolo 700zl. 1300 netto to bylo marzenie, nie mowiac o 1600 :) No coz, kazdy musi od czegos zaczac i na poczatku nigdy nie jest lekko, kasa przychodzi z czasem, na poczatku niestety trzeba popracowac za male pieniadze. Teraz, po 8 latach od kiedy pracowalem za te 5zl brutto, mam okolo 30zl brutto na godzine, prace w biurze, normalne godziny i warunki zatrudnienia, perspektywy na lepsze wynagrodzenie. Wszystko przychodzi z czasem, wiec niech mlodzi nie wybrzydzaja za bardzo :) Badzcie dobrej mysli i starajcie sie, a kazdemu sie uda :)
  • qwqq (gość) 2012-01-27 12:43:16

czyli zarabiasz teraz mniej niż ja w angli..
  • Kokoko (gość) 2012-01-27 12:47:58

Człowieku, twój przykład jest albo kwestią różnych zbiegów okoliczności albo wyssany z palca. Ja kiedyś pracowałam za 5 zeta i do tej pory bym za tyle pracowała, gdybym nie zaczęła wybrzydzać na rozmowach o pracę. Teraz na pracę nie poświęcam całego dnia jak większość społeczeństwa, tylko pracuję do 5-6 godzin dziennie i się rozwijam dla własnej przyjemności, bo moja praca nie jest tym, co chcę robić w przyszłości. Nie mam kasy od starych, więc nie mogę pracować za grosze, więc znalazłam złoty środek. Nie, nie jestem bogata - jestem szczęśliwa, bo nie czuję nad sobą bata.
  • do sądu Amelia (gość) 2012-01-27 12:53:04

chodźcie do sądu okręgowego tu wielkie 1500 zł miesięcznie czeka i kariera popychadła :D
  • abc (gość) 2012-01-27 14:32:48

Zarabiałeś 5 zł na godzinę? A ile to lat temu było? Ach osiem. A słyszałeś o czym takim jak inflacja i podwyżki? Przez te 8 lat masakrycznie wszystko podrożało. Teraz za 700 zł na rękę nie ma szans się utrzymać. Same opłaty tę kwotę zjedzą, a czasem to i na nie jeszcze przy takich zarobkach zabraknie, a gdzie reszta? A każdy ma możliwość mieszkania u rodziców żeby na opłatach zaoszczędzic. Przestań więc wypisywać takie bzdury. Wiesz, mój brat jak skończył 18 lat, to zarabiał 2 zł na godzinę i się cieszył. Tyle, że było to prawie 20 lat temu.
  • No cóż abc (gość) 2012-01-27 14:38:59

Zielona wyspa Tuska mlekiem i miodem płynąca pełną gębą. Wszystko drożeje w tempie wręcz ekstremalnym, a zarabia się coraz mniej. Zawsze byłem przeciwnikiem emigracji zarobkowej do innych krajów, sam zawsze wszystkich starałem się przekonać, że nie warto wyjeżdżać, ale ostatnio sam coraz poważniej się zastanawiam nad wyjazdem, bo jak widzę co się w tym kraju dzieje, na to ile wszystko kosztuje, a ile się zarabia, jak człowieka okradają i oszukują w tym kraju, to szlag mnie trafia i już mam tego dość.
  • OLO WRO (gość) 2012-01-27 14:55:32

Nie podniecaj się tak, mi chodziło o to, że każdy musi zaczynac od malych pieniedzy. To jest oczywista oczywistosc, ze 8 lat temu bylo inaczej, wiec nie 'strzepilem jezyka' zeby o tym wspominac. Nie zlapales sensu i wydaje ci sie, ze jestes blyskotliwy :)
  • Nóż_Dina_Baggio (gość) 2012-01-27 14:57:05

A MOŻE BATA CZUJESZ W SOBIE I TO JEST TWOJA PRACA PANIENKO DO TOWARZYSTWA
  • OLO WRO (gość) 2012-01-27 14:58:59

No to witaj w klubie, tez jestem szczesliwy, moge realizowac swoje marzenia, niedlugo wyruszam w podroz dookola swiata na okolo 2 lata. Tez bym dalej pracowal za 5zl gdybym sie nie staral. Ale sie staralem, tak jak napisalem z usmiechem do wszystkich na koncu pierwszego komentarza. Nic samo z siebie nie przychodzi. Jak to sie mowi 'szczesciu trzeba pomoc'. Tak zwana 'kase od starych' przestalem brac jak tylko zaczalem pracowac :)
  • OLO WRO (gość) 2012-01-27 15:02:15

Jakos mnie to nie boli ;) W Anglii tez pracowalem, za 10-12Ł na godzine, wrocilem do kraju, bo chce byc blisko rodziny, nikt nie robi sie coraz mlodszy, wiec trzeba sporo pomagac ludziom, ktorym przeciez tak wiele zawdzieczam.
  • OLO WRO (gość) 2012-01-27 15:03:06

Musisz być wyjątkowo prymitywnym człowiekiem.
  • Pracowałem od 2006-2008 roku za 1400zł bez żadnej umowy, ale teraz mam 3000 netto. Cierpliwość popłaca Tomek (gość) 2012-01-27 15:28:09

Pracownik biurowy+jeżdżenie i załatwianie spraw dla firmy. Po 2 latach pracy bez umowy w końcu dostałem jakąś śmieciową na najniższą krajową, ale 2 lata temu dostałem już normalną umowę i zarabiam tyle by jako osoba na utrzymaniu rodziców móc sobie pozwolić czasem gdzieś wyjść(do klubow i knajp nie chodze i nie palę). Niestety 3000 zł na rękę to ciągle za mało by dostać we Wrocławiu kredyt na mieszkanie, albo móc go spłacać i jeszcze za to żyć. Nie mam pojęcia jak ludzie utrzymują całe rodziny za 1200zł miesięcznie
  • Kokoko (gość) 2012-01-27 16:48:57

A ty co czujesz oprócz zawiści? Wiem, że praca prostytutki to jedna z niewielu opcji zarabiania większych pieniędzy w tym kraju jeśli chodzi o kobiety i większość kobiet, które znam pracuje za niby dobre pieniądze w charakterze biurowego łatwo zastępowalnego popychadła (1500 plus ewentualne premie) albo mają ledwie ponad tysiąc a zaiwaniają aż się kurzy... Niektóre zrezygnowały i opiekują się własnymi dzieciakami w domu - czekają na lepsze czasy (w dość idiotyczny sposób raczej). A moja praca jest ściśle intelektualna i po trzech godzinach takiej intensywnej pracy głowa paruje, ale wolę to, niż układać ciuchy w sklepie za grosze jak moje koleżanki, które się wielu prac brzydzą, "bo są po studiach". Nikomu nie wciskam kredytów i nie oszukuję. To daje mi szczęście.
  • PRACA net (gość) 2012-01-27 21:09:27

Dodatkowe zarobki za klikanie w reklamy: knebraska@gmail.com
  • Nasza Ojczyzna zulus (gość) 2012-01-27 22:53:24

Siedzą w g..wnie dwa robaki, tatuś i synek. synek pyta:
    - Tato, tyle lat mieszkamy już tutaj, w tym g..wnie.. a powiedz tato, moglibyśmy mieszkać w jabłuszku?
    - Tak synku, moglibyśmy.
    - A moglibyśmy mieszkać w gruszeczce?
    - Tak synku, w gruszeczce też.
    - A w brzoskwince?
    - W brzoskwince też.
    - A na przykład... w winogronku?
    - W winogronku też byśmy mogli.
    - To czemu ciągle mieszkamy w tym g..wnie?
    - Bo, widzisz synu, to jest Nasza Ojczyzna!
  • zx (gość) 2012-01-28 00:12:32

początki są czasami naprawde dramatyczne.. ja miałam 1300 brutto, teraz 2600.
  • Problem niższych zarobów dotyka nie tylko młodych! Piotr (gość) 2012-01-28 05:13:00

Problem niższych zarobków dotyczy nie tylko młodych ludzi. Pracuję w tym samym zakładzie już 5 rok. Cztery lata temu moje zarobki sięgały miesięcznie w granicach 3000 - 3500 na rękę. Przez ten czas stawka godzinowa wzrosła o 5 złotych. Lecz dzisiaj w portfelu 2000 - 2500. Dziwne - zapomnieć trzeba było o dodatkach i premiach a wszystko tłumaczone jest kryzysem. Ktoś pewnie powie - to zmień pracę. Mając 50 lat nie jest to takie łatwe. W nowym miejscu znowu będę zaczynał od najniższych stawek. W tym przypadku nikt nie patrzy ile masz lat czy 18 czy też 50.
  • Do sądu.... Szwejk460 (gość) 2012-01-28 07:47:48

re- Amelia. Przejrzyj rodzinne drzewo geologiczne, może znajdziesz jakąś nić powiązania z nacją, która piastuje w tym kraju większość kluczowych stanowisk,
  • 7000 brutto asssa (gość) 2012-01-28 08:27:00

ja tyle zarabiam za 22 dni pracy,mam duzo czasu wolnego i zastanawiam sie nad druga praca,ale po prostu mi sie nie chce 1500netto to kpina.druga praca aby spłacic ewentualny kredyt na dom
  • Młodzi dalej głosujcie na Tuska Marcin (gość) 2012-01-28 08:28:13

złodzieja i oszusta - by żyło sie lepiej -za przysłowiową miskę ryżu
  • 1700zł netto pracownik (gość) 2012-01-28 11:11:03

Po prawie dwóch latach pracy na najwyższych obrotach dostałem podwyżkę 1zł i tak oto z 9zł netto zarabiam teraz 10zł netto na godzinę, co daje miesięcznie daje około 1700zł na rękę. Wynajmuję pokój w mieszkaniu studenckim za który płacę 600zł, o wynajmie choćby kawalerki nie myślę, bo cała wypłata by szła na czynsz i rachunki. Własne mieszkanie to w takiej sytuacji marzenie porównywalne z lotem człowieka na marsa. Na zapytanie szefa o podwyżkę 200zł usłyszałem "co ty będziesz robił z tymi pieniędzmi". Mógłbym jeszcze wiele napisać o swojej firmie ale odpuszczę, bo nie chcę stracić tej mimo wszystko dobrej pracy.
  • pracownik (gość) 2012-01-28 11:12:40

...zapomniałem dodać - jestem mgr inż automatyki i robotyki po politechnice wrocławskiej
  • też mgr inż. (gość) 2012-01-28 12:34:09

Nie chcę być niemiły, ale wychodzi na to żeś niezły frajer jest. Albo mimo takiego wykształcenia niewiele potrafisz i na więcej nie zasługujesz. Nie poniżaj się facet.
  • mnm (gość) 2012-01-28 12:38:13

super! I pewnie już na wszystko cię stać. Sam bym nie wiedział co robić z takimi "kokosami". Ludzie, ale się poniżacie...
  • Marna egzytencja mm (gość) 2012-01-28 18:14:40

Zawiodłam się na PO, miałam nadzieję, że zależy im na młodych ludziach, a co nam zafundowali: miasto policyjne chcą stworzyć. Kneblują nam usta jak za komuny!! Tylko że za komuny nie było nic legalnie, a teraz jest wszystko tylko nie mam środków żeby z tego korzystać i cieszyć się życiem. Ludzie do czego oni chcą doprowadzić- jeszcze tak źle to nie było. Kiedy mamy korzystać z życia skoro teraz pracujemy na marna egzystencję a będziemy harować do 67 lat na emerytury których i tak nie doczekamy?? Ludzie nas jest więcej!!
  • Ceper. (gość) 2012-01-29 12:53:54

Sam za tym głosowałeś płaczku i twoi rodzice w 1989 roku. Poza tym nie opieraj sie na propagandzie funkcjonariuszy IPN. Za "komuny" synu, kneblowali usta durniom, którzy znowu narzekają. Korzystaj z wolności, którą ci dała "Solidarność". Załóż firmę, wyjedź, ucz się, lub nic nie rób. Przede wszystkim się nie ośmieszaj.

KOD

POLECAMY

• EURO 2012

EURO 2012

Mistrzostwa zbliżają się wielkimi krokami...

• Dzień Dziecka 2012

Dzień Dziecka 2012

Fastyny, konkursy, przedstawienia - zobacz, jak umilić dziecku czas z okazji jego święta.