RSS   |   
Zarejestruj się   |    Zaloguj się   |    Zaloguj przez facebook
Szklarska Poręba » Forum » Strony specjalne » Przewodnik rowerzysty » Po nowelizacji ustawy rowerzyści mogą więcej. Zobacz listę zmian
  • Po nowelizacji ustawy rowerzyści mogą więcej. Zobacz listę zmian Johny (gość) 2011-05-20 12:57:09

ale rowerzyści mają szczęście, tylko że długo się nie nacieszą bo JUTRO KONIEC ŚWIATA!
  • Lepiej nauczcie tych... Rozczulony troską (gość) 2011-05-20 13:11:23

gigantów jazdy chodnikiem, że nadjeżdżając od tyłu, mają obowiązek ten fakt sygnalizować dźwiękiem oraz , że chodnik, to nie trasa rajdowa. Najlepiej mandatami. Przez kieszeń nauka łatwiej wchodzi do głowy.
    Poza tym warto pomyśleć o przywilejach dla pieszych na chodnikach. Na razie rowerzyści robią co chcą. Ot, takie święte krowy, chodnikowe.
  • Mogą jechać środkiem... Marcin1979 (gość) 2011-05-20 13:18:51

...no to rewelacja. teraz w korkach będziemy stać jeszcze dłużej. Ponadto na 100% odnotujemy zwiększoną ilość wypadków z rowerzystami. Już teraz jeżdżą jak ostatnie cioty, a jak jeszcze wkroczą na ulice to poprostu będzie dramat. Trzeba im jeszcze dać uprawnienia do jazdy po torowiskach - wtedy wszyscy będą tak samo odczuwać skutki takiej decyzji.
  • świetnie!!! robert (gość) 2011-05-20 13:40:18

Świetnie, że w końcu w Polsce wprowadzają przepisy jakie od dawna obowiązują na Zachodzie Europy. Coraz więcej ludzi jeździ rowerami, a nie samochodami po mieści, ale niestety wielu kierowców w Polsce tak się zachowuję (np. wymusza pierwszeństwo), że czasem aż strach jeździć.

Z drugiej strony trzeba też się zgodzić, że niepotrzebnie zlikwidowane karty rowerowe. Wielu rowerzystów ma prawa jazdy, ale jak nie ma, to nie powinni czuć się zwolnieni ze znajomości przepisów drogowych.
  • zblazowany.jim (gość) 2011-05-20 13:59:47

na chodniku pieszy jest królem!
    a co kolega ma do powiedzenia nt. pieszych spacerujących po ścieżkach rowerowych graniczących z chodnikiem !! ?? ;) ;P
  • rowerzystka (gość) 2011-05-20 14:11:08

tylko że na zachodzie mają ścieżki rowerowe
    no tak jak sieroty na rowerach nie mogły nauczyć się przepisów ruchu, to trzeba było je zmienić! świetnie!
    sorry, sama jeżdżę rowerem i zarazem jestem kierowca samochodu, znając co mi wolno jako rowerzysta nigdy nie miałam problemu z poruszaniem się bezpiecznie i zgodnie z przepisami, moim zdaniem zmiana ta jest pod tzw. niedzielnych rowerzystów i tyle
  • antwerpia (gość) 2011-05-20 14:20:05

niestety to większość rowerzystów swoją nieznajomością przepisów i tym, że myślą że im wszystko wolno
    byli przyczynami wielu wypadków, zanim wprowadzi się takie przepisy należało by między jezdnią a chodnikiem "wybudować" drogę dla rowerów i skuterów, po której mogli by się poruszać nie wadząc nikomu, fajne rozwiązania są np w Belgii i Holandii, królowej rowerów!!
  • maldini3 (gość) 2011-05-20 14:53:11

No to super, to jeżeli jest tyle zmian to chyba zapomniano o najważniejszych.... 1) ubezpieczenie OC -w końcu rowerzysta jest uczestnikiem ruchu drogowego, 2) obowiązkowe oświetlenie z przodu i z tyłu plus kamizelka odblaskowa bo przecież prawie nikt tego nie używa !!!
  • nie oglądam się milo (gość) 2011-05-20 14:57:06

"Poza tym, jadąc drogą rowerową wzdłuż ulicy, rowerzysta może przestać oglądać się na auta skręcające w prawo "

szkoda że nogi nie zrastają się tak szybko jak klepie się blachę :)
  • śluzy są bez sensu west (gość) 2011-05-20 16:22:09

Śluzy są bez sensu ponieważ zaraz po zmianie świateł i tak trzeba będzie takiego zawalidrogę wyprzedzić,po za tym skoro jedzie po drodze to czemu nie powinien posiadać oc ?
    Po drugie wątpię czy przesiadka na rower jest jakąkolwiek alternatywą dla samochodu no chyba że dla przyjemności osobiście wolę się snuć w korku za innym autem niż za rowerem który blokuje ruch gorzej niż dodatkowe auto .
  • cruiser (gość) 2011-05-20 18:35:12

OC dla wszystkich!!! Matka z dzieckiem na pasach też jest uczestnikiem ruchu drogowego. Niech płacą, matka i dziecko, a co tam. A co do oświetlenia to są obowiązkowe minimum odblaski z tyłu i z przodu. POZDROWERO!
  • Kozak (gość) 2011-05-20 18:44:04

Matka z dzieckiem nie jedzie wózkiem środkiem ulicy, czytaj ze zrozumieniem!
    Wg mnie skoro rowerzyści mogą jeździć wszędzie i nawet na ulicach mają większe prawa, to powinni płacić za szkody wyrządzone przez nich.
    A co do odblasków, śmieszne.
    Auto ma obowiązek jeździć oświetlone to dlaczego rower nie?
    Może na autach montujmy odblaski!
  • Badyl (gość) 2011-05-20 19:59:22

Więcej praw dla rowerzystów? Ok, niech będzie, ale skoro rowerzyści mają być takimi w pełni prawnymi użytkownikami drogi, to tak jak reszta użytkowników drogi w innych pojazdach powinni płacić obowiązkowe ubezpieczenie OC. No i za jazdę bez uprawnień, czyli w przypadku rowerzysty bez karty rowerowej, lub motorowerowej powinny być mandaty. Bo większość rowerzystów jeździ bez takiej karty i nie ma bladego pojęcia o przepisach ruchu drogowego, a pchają się na drogi, wyczyniają różne dziwne rzeczy zagrażające bezpieczeństwu na drodze i jeszcze mają pretensje jak się na nich trąbi.
  • a karty rowerowe ? jasia3 (gość) 2011-05-20 20:05:57

uważam że każdy rowerzysta powinien mieć przynajmniej kartę rowerową i powinno się to egzekwować, nie którzy naprawdę jeżdżą jakby kompletnie nie znali przepisów ruchu drogowego!
  • Olśnienie pompka (gość) 2011-05-20 21:08:53

W pierwszych tygodniach będzie euforia dla pedałujących.Następnie niepokój i strach.Wszystko powróci do poprzedniego stanu.Rowery na drużki rowerowe.
  • rowery wynocha z chodników a co (gość) 2011-05-20 23:31:49

Mentalnie,kulturowo,cywilizacyjnie Polacy są gdzieś w środku Afryki(nie obrażając Murzynów).Dopóki nie "dorośniemy" do Europy, nie powinno się pozwolić na jazdę rowerami po chodnikach (ta rozszalała dzicz na rowerach zagraża bezpieczeństwu przechodniów!!!).
  • Rozśmieszają mnie rozżaleni puszkarze, buhahahaha QPR (gość) 2011-05-21 04:03:57

Puszkarze, najpierw nauczcie się jeździć swoimi puszeczkami, a nie tylko umiecie narzekać na rowerzystów. Ja byłem zmuszony zamienić jezdnię na chodnik właśnie ze względu na idiotów-puszkarzy, którzy traktowali mnie - rowerzystę - jak tarczę, w którą można bezkarnie przywalić. Tym osobom zaś, którym nie podoba się obecność rowerzystów na chodnikach, niech trzeźwym wzrokiem popatrzą na ten bałagan, który jest na jezdni - żadnej kultury jazdy, żadnego przewidywania, żadnej wyobraźni. Po prostu buractwo - po zakupie puszki - dalej będzie buractwem, na to nie ma rady. Tylko ego takiego buractwa znacznie wzrosło, bo przecież jedzie puszką. Ech, dopóki nie zmieni się mentalność puszkarzy, to ja nie mam zamiaru opuszczać chodnika. Piesi - podziękujcie za ten stan rzeczy puszkarzom.
  • szprycha (gość) 2011-05-21 07:39:24

Mądre słowa.Nie opuszczaj strefy chodnika,odroście buraczany.
  • TerrorMole (gość) 2011-05-21 10:13:07

Rowerem jadę zawsze po DDR albo jezdnią. Szczerze mówiąc, to po chodniku rowerami jeżdżą tylko Ci, co sobie nie radzą na jezdni ze względu na jakiś paniczny strach czy, po prostu, brak znajomości przepisów...
  • cućmok kiełbaska (gość) 2011-05-21 10:14:27

dobrze gada! I autami nie powinno się pozwolić jeździć - w końcu ta rozszalała dzicz zagraża bezpieczeństwu przechodniów i sobie.
  • TerrorMole (gość) 2011-05-21 10:16:34

No właśnie, wymagajmy od właścicieli samochodów zakładania na nie odblaskowych pokrowców!
    Co do oświetlenia roweru - pełna zgoda - no i oczywiście posiadanie takiego oświetlenia JEST obowiązkowe. A policja powinna tego, po prostu, egzekwować.
  • A CO Z PIESZYMI... Piesza (gość) 2011-05-21 10:19:19

Rowerzyści! Pieszy też człowiek i pochodniku iść musi, a wy pędzicie przepychając się parami i bez użycia dzwonków. Pieszy nie musi chodzić z głowa odwrócona do tyłu, aby obserwować kto i czy jedzie!Rowerzyści czy wiecie ,że pod Muzeum Narodowym w kierunku Parku Słowackiego jest zakaz jazdy dla was, a ścieżka rowerowa okrąża Muzeum?Czy nikt z was ROWERZYŚCI nie widział tam znaku zakazu?
    Chodniki są też dla pieszych!!! My nie będziemy tylko ustępować.Czy Państwa na rowerach zasady nie obowiązują?
  • TerrorMole (gość) 2011-05-21 10:20:47

Pod niedzielnych rowerzystów? Przecież niedzielni i tak o tym nie mają pojęcia. To są zmiany właśnie skierowane do osób świadomych PoRD. I dziwi mnie to lamentowanie, skoro takie przepisy obowiązują w każdym zachodnim kraju od trzydziestu lat. I nie pisz o ścieżkach rowerowych - bo przepisy wyraźnie regulują tutaj sprawę poruszania się po jezdni a nie DDR. I musisz zdawać sobie sprawę, że nawet w takich krajach jak Holandia czy Belgia, bardzo dużo ruchu rowerów odbywa się po jezdniach bez wydzielonych pasów rowerowych.
  • TerrorMole (gość) 2011-05-21 10:22:11

Oczywiście, że obowiązują zasady. I nazywają się PoRD - a policja i SM jest od ich egzekwowania. Zgadzam się, że rowerzyści powinni być karani za jazdę po chodniku.
  • kalashnikov (gość) 2011-05-21 11:42:59

Racja. Teraz rowerzyści, szczególnie ci mocno walnięci na punkcie jazdy rowerem będą się "nie oglądać" bo MAJĄ TAKIE PRAWO I "CO MI ZROBISZ". Ja też sporo jeżdżę rowerem (i jeszcze więcej tzw. puszką jak to nazywają mądrale na rowerach) ale mimo zmian przepisów i tak będę uważał jak zawsze ponieważ w starciu z JAKIMKOLWIEK samochodem nie mam ŻADNYCH SZANS mimo że PRAWO mówi że mogę się "nie oglądać". Głupie te przepisy bo jak wszędzie, zdarzają się ułomy którym PRAWO i PRZEPISY zastępują zdrowy rozsądek.
    Teraz zapewne dojdzie do serii wypadków i wtedy będzie wielkie ojej, zmieniamy PRAWO bo się nie sprawdziło.....
  • wszystko byłoby dobrze ale gdzie ich ubezpieczenie obowiazkowe ag (gość) 2011-05-21 11:56:58

przywileje, przywileje a tysiące dorosłych na rowerach i tak jeżdzi swobodnie po chodnikach i wspaniała PP i SM tego nie widzi, bo nie widzi
  • 2w (gość) 2011-05-21 12:12:14

Nie za jazdę po chodniku, ale za niebezpieczną jazdę po chodniku. Sam jeżdżę w większości po chodnikach (w trosce o własne zdrowie i życie), ale z zachowaniem szczególnej ostrożności i z uwzględnieniem bezwarunkowego pierwszeństwa pieszych. Tam, gdzie widzę swobodnie poruszającego się dzieciaka zwalniam praktycznie do zera, jeśli nie mam pewności, że zostałem zauważony czy to przez dziecko, czy przez rodzica. Niestety, spora część rowerzystów uprawia jazdę mocno ekstremalną w miejscach bardzo zatłoczonych, np. okolica przystanku autobusowego pod "Cuprum". Takich powinno się karać z całą surowością.
  • Badyl (gość) 2011-05-21 12:51:05

Zgadzam się także z tą szaleńczą jazdą rowerów po chodnikach, o której piszecie. Mnie jeszcze strasznie denerwują szaleni rowerzyści w parkach i na szlakach spacerowych np. na wałach przeciwpowodziowych nad Odrą. Człowiek spokojnie przejść nie może, bo co chwile musi uważać na jakiegoś pędzącego idiotę na rowerze, który na nic nie zwraca uwagi. Nie wspominam już o spacerujących rodzicach z dziećmi, którzy muszą dzieci prowadzić niemal na smyczy pomimo że jest daleko od drogi, bo jakby dał dziecku trochę swobody, to zaraz jakiś idiota na rowerze je potrąci. A jak się coś takiemu pajacowi powie, to jeszcze jakieś pretensje ma. Precz z pędzącymi debilami na rowerach z parków i szlaków spacerowych. Dajcie ludziom spokojnie pospacerować.
  • yoko (gość) 2011-05-21 15:32:28

jesli są sciezki rowerowe dla rowerów to jak najbardizej rower tam powinien sie znalesc. a jak łaza ludzie po sciezkach rowerowych to niech pozniej sie nie dziwia ze dostana kierownicą! niech mi tez jakis kierowca zajedzie przejazd rowerowy to juz po lakierku bedzie miał mmmmmmmmm :). wkurzają mnie tacy kretyni-kierowcy, ktorzy nie umieja czytac znakow!
  • zygi (gość) 2011-05-21 17:20:47

a mnie wkurzaja rowerzysci z klapkami na oczach co po chodniku jada 20km/h.
    co to? droga szosowa? czasami mam ochote takiego rajdowca pchnac az milo...

KOD

POLECAMY

• EURO 2012

EURO 2012

Mistrzostwa zbliżają się wielkimi krokami...

• Dzień Dziecka 2012

Dzień Dziecka 2012

Fastyny, konkursy, przedstawienia - zobacz, jak umilić dziecku czas z okazji jego święta.