RSS   |   
Zarejestruj się   |    Zaloguj się   |    Zaloguj przez facebook
Szklarska Poręba » Forum » Wydarzenia » Gospodarcze » Wrocław: 47 miejsc na nowe markety
  • Wrocław: 47 miejsc na nowe markety meg (gość) 2010-12-10 13:47:23

ja bym dodała jeszcze kamieńskiego teren starych ogródków działkowych
  • Kamieńskiego M. (gość) 2010-12-10 14:01:07

Popieram Meg, ja też bym w rejonie Kamieńskiego proponowała otworzyć jakiś większy sklep, miejsce na to jest i dziwię się, że nic tu jeszcze nie ma.
  • Kiedy to nastąpi ! Yogi (gość) 2010-12-10 15:52:59

Na Sępolnie aż się prosi żeby powstała np. Biedronka albo inny dyskont bo ceny tu są jak w Berlinie. Jestem za takim pomysłem i na te pewno będą miały wielkiem powodzenie.
  • Darkooo (gość) 2010-12-10 16:12:08

Na opolskiej ,aż się prosi o nowy market (może biedronka?).
    Prywaciarze w małych sklepikach korzystają z okazji i windują niebotyczne ceny.
  • k (gość) 2010-12-10 16:15:22

Co do paprotnej/obornicka to nie jest dobry pomysł gdyż już tam jest MARINO z TESCO więc po co drugi? proponuje Kamieńskiego to jest lepszy pomysł
  • Nieprawda!!! Jurek (gość) 2010-12-10 18:27:31

"Na wielu osiedlach wciąż nie ma dyskontów, a mieszkańcy są skazani na zakupy w drogich sklepach osiedlowych" - to delikatnie mówiąc kłamstwo, sklepiki osiedlowe nie są droższe od marketów, a często tańsze, nie mówiąc już o obsłudze!
  • Kozanów ja (gość) 2010-12-10 21:30:20

A na Kozanowie? Jedno z największych osiedli we Wrocławiu i jest na nim tylko jedna Biedronka.
  • ja (gość) 2010-12-10 21:35:39

Nie są droższe? Oczywiście, że są, i to znacznie. Np płatki, które jem, w sklepie na dole kosztują 8zł, a w Kauflandzie czy Tesco 4,99zł. Różnica jest ogromna. Przy większych zakupach może wyjść nawet kilkadziesiąt złotych różnicy. W sklepach osiedlowych kupuję tylko pieczywo, czasem owoce i warzywa albo to czego akurat mi braknie, większe zakupy zawsze robię w marketach lub zamawiam z leclerca - płaci się trochę za dowóz, ale ile zaoszczędzonego czasu :)
  • Ale bzdura! lc (gość) 2010-12-10 22:33:18

Dziękujemy wielmożnym urzędnikom o zezwolenie na budowę sklepów. Uniżony lud bije wam pokłony... W normalnym kraju kupuję działkę i buduję sobie na niej co mi się podoba, sklep, dom, oborę, pomnik Kaczyńskiego... (oczywiście jeżeli moja budowla nie jest uciążliwa dla przyrody, ani najbliższych sąsiadów). A w naszym graidołku urzędnicy łaskawie wyznaczyli dla ludu aż 47 miejsc gdzie mogą sklep sobie wybudować! O dziękujemy wam jeszcze raz, nie ma to jak państwo faszystowskie, przepraszam, opiekuńcze i sprawiedliwe społecznie, wie lepiej gdzie biednemu ludowi są potrzebne sklepy! Ciemny lud i ciemni przedsiębiorcy oczywiście nie zdają sobie z tego sprawy gdzie jest jakie zapotrzebowanie na jakie usługi. Co my biedni maluczcy byśmy bez nich zrobili?! Czekamy na kolejne światłe decyzje!
  • Socjalizm pełną gębą... lc (gość) 2010-12-10 22:39:06

"Na wielu osiedlach wciąż nie ma dyskontów, a mieszkańcy są skazani na zakupy w drogich sklepach osiedlowych" więc powstało 47 nowych lokalizacji marketów - kolejne potwierdzenie tezy, że państwo socjalistyczne bohatersko rozwiązuje problemy, które sobie samo stwarza. Brawo!
  • Strachocińskiej, Leśnej B. (gość) 2010-12-11 01:15:47

Fajnie było by żeby tu powstała Biedronka na przykład na pętle
  • Ludzie opamiętajcie się ja (gość) 2010-12-11 07:25:12

Te sklepy mogą w najbliższym czasie powstać a nie powstaną, należy czytać ze zrozumieniem. Nie ma chyba miasta na świecie w którym na każdej ulicy byłby dom towarowy. Z tych 47 lokalizacji takie sklepy powstaną co najwyżej w kilku.
  • Złotniki junia (gość) 2010-12-11 08:57:56

a na Złotnikach żadnego dyskontu nie ma, tylko małe sklepy osiedlowe w których albo drogo, albo towaru mało...
  • Normalnie. Gość (gość) 2010-12-11 10:00:47

PKB rośnie, zarobki rosną, społeczeństwo się bogaci więc i marketów, różnie zwanych, przybywa. Problem w tym, że im wiecej światyń zakupów, tym mniejsze ich jednostkowe zyski, mniejsze płace personelu, lub w odpowiedzi na konieczność ekonomiczną wolnego rynku, podniesienie cen, stopniowa likwidacja tych wyśnionych światyń oraz spadek jakości towaru. Ciekawe jak to będzie? Co na to ekonomiści?
  • Do komentarza poniżej lc (gość) 2010-12-11 11:50:06

Gość --> Nie masz pojęcia o ekonomii. Im więcej świątyń zakupów tym są niższe są ceny. Im więcej świątyń zakupów tym rynek zbliża się do doskonałej konkurencji co powoduje tylko i wyłącznie korzyść dla klienta. Im więcej marketów tym większy popyt na personel do pracy, a to oznacza, że jeżeli ktoś będzie mało płacił pracownikom to pracownik bez problemu będzie mógł pójść do innego pracodawcy. Im bardziej zwiększa się popyt przy mniej więcej stałej podaży pracy (już teraz nie ma problemu aby się zatrudnić w większości marketów) tym praca jest wyżej wyceniana, a więc zarobki powinny też iść w górę. "w odpowiedzi na konieczność ekonomiczną wolnego rynku, podniesienie cen, stopniowa likwidacja tych wyśnionych światyń oraz spadek jakości towaru" - w ogóle nie rozumiem tego stwierdzenia - twierdzisz, że im więcej towaru pojawi się na rynku to tym bardziej ceny idą w górę i spada jakość? Właśnie, że jest na odwrót - im mniej towaru na rynku wtedy ceny idą w górę, a jeżeli jest to towar deficytowy to i jakość jego jest taka sobie. Idąc twoim tokiem myślenia, aby były ceny niższe i jakość towarów lepsza to należy likwidować, a nie budować nowe markety. Co jest sprzeczne chociażby z logiką. A to że właściciele marketów będą mieć mniejsze zyski to prawda - wynika to z teorii doskonałej konkurencji
  • Barbara (gość) 2010-12-11 12:04:09

Przy ulicy Borowskiej numery bodaj 172 od kilkudziesięciu lat teren przeznaczony na market a mimo to nie ma go w wykazie. Wieżowce dookoła zdążyły się zestarzeć a sklepu nie ma (kościół jest) Bardzo dziwne. Działka jest duża i pusta, czyżby ktoś położył na niej brudną łapę ?
    Im więcej sklepów tym tańszy towar dla zwykłych ludzi.
  • Najwyższy czas Wrocek (gość) 2010-12-14 14:36:20

.. aby Swojczyce, Wojnów miały duży sklep, a może i dwa. Osiedla (zwłaszcza Wojnów i miejscowości tuż za Wojnowem) bardzo mocno zostały rozbudowane , a zaplecze handlowe jak 20 lat temu, ceny "wolnorynkowe" co najmniej 30% wyższe niż w sklepikach przy PL. Grunwaldzkim(pieczywo,nabiał)). Brak zaplecza handlowego generuje niepotrzebne korki, a Strachocińska , wprawdzie po modernizacji- ale niestety , ma bardzo ograniczoną przepustowość , tworzą się niebotyczne korki zarówno rano (w stronę miasta) i po południu stoi cały Wojnów i Swojec, Sepolno. "Nikt" nie pomyślał, by umożliwić mieszkańcom wyjazd/ zjazd z ul. Strachocińskiej na ulice osiedlowe.
  • budować! natka12 (gość) 2010-12-17 11:57:32

Koniecznie na Księżu Małym potrzebny jakiś market!!!!
    Same małe sklepiki a ceny jak z kosmosu!!!
  • gosc (gość) 2010-12-30 13:15:46

dajemy zarabiac obcym kapitalom a naszych przedsiebiorcow takimi posunnieciami rujnujemy i doprowadzamy do ruiny
  • Złotniki Ernie (gość) 2011-01-09 15:03:15

Czekam na duży sklep na tym osiedlu!!!!
  • Ołbin Nowak (gość) 2011-04-19 17:23:48

Na ołbinie powinien powstac jakiś dyskont. Może na terenie dawnego browaru piastowskiego albo w nowych blokach które niedługo powstaną przy słowiańskim wzgórzu. Widziałem takie dyskonty w blokach, w Niemczech i dobrze funkcjonowały. Według mnie Ołbin potrzebuje jakiegoś nowego dyskontu.
  • Olbin Nowak (gość) 2011-04-19 19:11:38

oprócz dyskontów takich jak lidl, aldi, biedronka, netto dobry jest supermarket carrefour express lub carrefour 5minut. Chcałbym żeby na Ołbinie powstało coś z tych sklepów. Może Aldi, bo nie ma go jeszcze we wrocku.
  • Księże Małe popieram D Moon (gość) 2012-02-08 15:05:25

mieszkam tu 25 lat
    i stanowczo się z Tobą zgadzam.

masło za niecałe 5pln w samie to stanowczo przesada,
    tu zresztą wszystko jest o 2 lub 3pln droższe niż w centrum

KOD

POLECAMY

• EURO 2012

EURO 2012

Mistrzostwa zbliżają się wielkimi krokami...

• Dzień Dziecka 2012

Dzień Dziecka 2012

Fastyny, konkursy, przedstawienia - zobacz, jak umilić dziecku czas z okazji jego święta.